Monday, 23 June 2014

Novel - Cucu VS Cucu Menantu Nek Kalsum - Bab 17


“IRFAN! IRFAN!”Cemas suara Kirana kedengaran. Kuat juga dia mengetuk pintu bilik anaknya itu. “Irfan. Bukalah pintu ni!”
“Ada apa, ma. Irfan tengah tidurlah.” Nyaring suara Irfan Faris kedengaran dari dalam bilik. Suaranya seakan membentak kerana dia paling tidka suka tidurnya diganggu. Ketukan pintu dan suara mama saling berganti membuatkan Irfan Faris terpaksa aku untuk bangun dan membuka pintu.
“Kamu ni dah pukul berapa. Asyik nak tidur aje. Tolong mama pergi cari nenek.”
“Kenapa dengan nenek? Biarlah dia. Nenek kan dah tak suka Irfan. Dah benci Irfan.” Irfan Faris menjawab dengan hati yang sebal. Marah dan rasa tidak puas hatinya masih menebal pada nenek.
“Irfan..Jangan cakap macam tu. Tak baik.” Lembut Kirana menasihati. “Sekarang mama nak Irfan cari nenek. Nenek tak ada kat bilik. Seluruh rumah mama dah cari. Mama takut terjadi apa-apa pada dia.Mama takut nenek tu dah ke mana-mana. Tolong  mama, Irfan. Mama risau ni.”
“Ala, ma. Nenek kan ada hero dia. Kalau ada apa-apa terjadi, mesti hero kesayangan dia tu muncul tiba-tiba.” Bicara Irfan Frais merujuk kepada Irsya Natasya. Ya, ‘hero’ nenek yang terpaksa bakal dinikahi tidak lama lagi.
“Kamu ni. Ada ke cakap macam tu.” Suara Kirana sedikit tinggi. Marah juga dengan bicara anak sendiri. “Ni, degil sangat mulut tu.” Telinga Irfan Faris sudah dipulas kuat.
“Adoii..Sakitlah, mama. Apa ni piat-piat orang ni.” Ujar Irfan Faris sambil memegang telinganya yang terasa sakit.
“Irfan..Tolonglah mama cari nenek kamu tu. Mama tak sedap hati ni.”
“Yalah, yalah. Nenek ni degil betullah! Mensyusahkan orang. Dahlah paksa orang kahwin dengan ‘hero’ pilihan dia tu, ale-ale dia pulakyang merajuk.”
“Irfan…Mulut tu..”
Irfan Farisbersiap ala kadar. Dia kemudian terus mengambil kunci kereta dan mendapatkan keretanya di porch.Mahu tak mahu, terpaksa juga dia mencari neneknya itu. Irfan Faris terus menuju ke satu destinasi. Gerak hatinya seakan mengetahui di mana neneknya berada. Nyatalah telahannya tidak silap. Dikejauhan dia melihat Nek Kalsum menangis di kubur atuknya, Zainal Akhlaken. Irfan Faris datang menghampiri dan mencuri dengar apa yang diperkata oleh neneknya itu. Dia kini berada di sebuah kubur yang lain dan berselindung di sebalik pohon sepulih yang di tanam di situ.
“Awak..Saya sedih sangat. Irfan dah tak sayang saya. Dia dah tak nak dengar cakap saya lagi. Dia tak nak kahwin dengan Sya. Sya tu bakal cucu menatu pilihan kita. Sya tu anak Odah dan Hamid.Awak ingat tak? Kita dah tunangkan dia orang masa kecil. Sekarang saya dah jumpa mereka. Tapi, Irfan tak nak terima pilihan kita tu. Saya sedih sangat.Sya tu baik budaknya. Dia pernah tolong saya. Kenapa cucu kita tu tak nak terima Sya? Kenapa?” Nek Kalsum kelihatan menangis terisak-isak. Begitu hatinya terluka. Nek Kalsum terus merintih sendiri.
            Irfan Faris hanya mendengar. Namun, tidak bertindak menegur. Selajur beberapa ketika, dia melihat neneknya bangun dan pergi. Irfan Faris juga tidak mengejar. Dibiarkan saja neneknya berjalan pergi. Irfan Faris kemudian pergi ke kubur arwah atuknya, dan menyedekahkan Al-Fatihah dan doa.
            Irfan Faris melihat neneknya yang kini menahan sebuah teksi. Dia kemudian hanya mengekori teksi tersebut hingga ke rumah. Sebelum itu, sempat dimesej mamanya memberitahu keadaan neneknya. Alhamdulillah. Lega juga hati Kirana mendengar. Apabila melihat neneknya telah sampai ke rumah, Irfan Faris kemudian meluncur pergi bersama keretanya. Dia sengaja tidak mahu bertemu muka dengan neneknya untuk seketika. Dihatinya masih ada rasa marah dengan sikap nenek yang suka memaksa.
Selajur sampai di rumah, Nek Kalsum tidak mahu bercakap sama-sekali. Dia terus masuk ke bilik dan mengunci diri.Ia agak merisaukan Kirana.     
“Ibu..Bukaklah pintu ni, bu. Ibu tak makan lagi sejak pagi tadi. Ibu..Janganlah macam ni. Kalau ibu marahkan Irfan sekalipun, ibu janganlah sampai abaikan kesihatan ibu. Jom ibu. Kita makan. Kirana suapkan ibu.”
“Tak nak! Aku kata tak nak, tak naklah. Biarlah aku mati cepat. Aku tahu kau orang semuamemang tak suka aku. Aku tahu kau orang semua berlakon baik bila depan aku, kan?!”
“Ibu..Tak baik cakap macam tu. Kami semua sayang ibu.”
“Dah! Aku nak tidur. Tak payah kau nak suruh aku makan ke minum!”
“Ibuu…” Kirana terus mengetuk pintu bilik itu bertalu-talu.
“Pergi! Pergi! Jangan kacau aku! Biar aku mati!” Nek Kalsum terus meraung sendiri. Dalam pada itu kedengaran benda kaca berderai ke lantai.
“Ya Allah, ibu. Kenapa macam ni? Ibu. Ibu jangan buat perkara bukan-bukan bu.” Kirana jadi cemas. Dia kelam-kabut mencari kunci pendua bilik ibu mertuanya itu.
“Ya Allah. Mana pula kunci ni. Jangan-jangan ibu dah ambil.” Kirana jadi kelam-kabut. Dia turun mengetuk pintu bilik Zamilah. Tika ini hanya Zamilah ada di rumah.
“Mel! Mel! Tolong akak Mel.”
“Kenapa ni kak?” soal Zamilah apabila dia sudah membuka pintu.
“Ibu, Mel. Ibu... Ibu kunci diri dalam bilik. Kunci pendua bilik pun dia dah ambil. Tadi dia terjerit-jerit sendiri kata kita tak sayang dia. Dia kata biar dia mati cepat.”
“Ya Allah! Ibu ni memang macam ni ke kak?”
“Ibu mungkin kecewa sangat dengan Irfan sebab tak nak terima Sya tu.”
Zamilah hanya menggeleng kepala. Mengapa begitu tindakan ibunya.
Kirana kelam-kabut menelefon Irfan supaya pulang. Diminta agar dipujuk neneknya itu. Dia tahu ibunya ingin Irfan yang memujuknya, bukan orang lain.
Irfan Faris menerima panggilan daripada mamanya. Mahu tak mahu dia berpatah balik.
“Nenek ni memang menyusahkan oranglah!” Omel Irfan Faris sendiri.
            Irfan Faris berusaha membuka pintu bilik Nek Kalsum. Pintu berjaya dibuka setelah kad keras digunakan untuk membuka selak pintu tersebut.
“Ya Allah, nek!” Irfan Faris segera mendapatkan neneknya yang telah terbaring pengsan. Segera d bawa ke hospital.
Di hospital setelah sedar dari pengsan, Nek Kalsum langsung tidak mahu bercakap dan memandang wajah Irfan Faris. Dia hanya berbicara pada Kirana.
“Dah, Irfan. Kita keluar dulu. Biar nenek berehat.” Ujar Kirana sambil mengusap lembut bahu anak terunanya itu.
Irfan Faris akur. Dia sudah meraup muka beberapa kali. Terasa menyesal juga dengan sikap sendiri. Tapi..
Irfan Faris kini merehatkan diri di taman hospital. Melihat kanak-kanak yang asyik bermain sedikit menggembirakan hatinya. Teringat juga zaman kanak-kanaknya dahulu. Selalunya dia bermain di taman ditemani neneknya. Dan apa yang paling dia suka ialah bermain buaian. Setiap kali dia bermain, buainya akan dihayun oleh nenek.
Irfan Faris mengeluh nipis. Apabila mengenangkan nenek, dia tahu memang neneknya banyak berjasa kepada dirinya. Apa yang pasti dialah yang paling rapat dengan nenek berbanding abangnya, Idham Faizal. Ke mana sahaja nenek pergi, pasti dia akan dibawa bersama. Apa yang diminta pasti juga diturutkan oleh nenek. Sebahagian hidupnya penuh dengan cerita-cerita dari nenek. Di waktu kecil, nenek juga yang mendodoikannya tidur berteman lagu-lagunya. Ya, semua dibuat nenek. Cuma dikala dia besar, nenek pula meminta dia berbuat begitu. Salah satunya ialah mendodoikan tidurnya dengan lagu ‘Nenek-Nenek Si Bongkok Tiga’ dan lagu ‘Suriram.’Dia menunaikan juga walau kadang-kalanya melakukan tanpa ikhlas di hati.
Kini nenek meminta kepada satu hal yang lebih besar daripada itu, iaitu berkahwin dengan cucu pilihannya. Apa yang membuatkan hati Irfan lebih terluka ialah, ia sudah diatur dan dirancang nenek tanpa berbincang dengannya terlebih sehingga tarikh keramat itu bakal muncul tidak lama lagi. Ya, terlalu hampir.

“NEK…Irfan sayang nenek. Tapi kenapa nenek minta benda yang Irfan tak boleh nak tunaikan nek? Kenapa nenek nak sangat Irfan kahwin dengan cucu pilihan nenek tu? Irfan tak boleh nek. Hati Irfan tak boleh nak terima. Perkahwinan ni bukan mudah nek. Seluruhnya, Irfan yang akan kena bertanggungjawab nanti. Kalau ada apa-apa yang berlaku pasti orang akan salahkan Irfan. Irfan bukan berniat nak kurang ajar dengan nenek. Tapi….Irfan tak boleh. Irfan takut melukakan hati orang lain. Hati Sya. Hati keluarga dia. Lagipun nenek terlalu memaksa dalam tempoh secepat ni. Irfan tak boleh nek.”
“Kalau Irfan tak nak terima, pergilah. Pergi dari hidup nenek sekarang. Jangan jumpa nenek lagi!” Nek Kalsum berbicara tanpa memandang wajah cucunya itu. Bicaranya sudah bercampur sebak. Hati tuanya menangis.
“Selama ni nenek dah banyak penuhi permintaan Irfan. Tapi nenek cuma minta satu ni aje. Nenek tahu ia agak berat, tapi nenek teringin nak Sya jadi sebahagian dari hidup nenek. Nenek nak sangat Irfan. Kalau boleh nenek nak tengok Irfan bersanding dengan Sya sebelum nenek mati.” Suara Nek Kalsum jadi lirih.
“Nek..Kenapa cakap macam tu. Irfan…”
“Nenek nak Sya, Irfan. Nenek nak Sya.”Nek Kalsum sudah terhincut menangis. Seakan dia begitu mengharap. Irfan Faris kini memeluk neneknya. Kasihnya tetap ada walaupun kadang-kala hatinya terasa panas dengan permintaan neneknya itu.Haruskan dia menerima gadis itu sebagai isterinya demi kegembiraan nenek. ‘Ya Allah. Beri aku petunjuk.’
“Nek.Dah jom ni Irfan suapkan nenek makan.” Lembut suara Irfan Faris memujuk.
“Tak nak! Selagi Irfan tak janji akan kahwin dengan Sya, nenek takkan makan.”
“Nekkk...Janganlah macam ni.”
“Kalau Irfan tak nak kahwin dengan Sya, Irfan pergilah dari hidup nenek. Nenek tahu Irfan memang dah tak sayang nenek kan?!”
Irfan Faris melepaskan keluhan kecil.“Okeylah, nek. Irfan terima pilihan nenek tu. Tapi ada syarat.”
“Betul ni? Tak tipu?” Kini barulah wajah cucunya itu dipandang.
“Ya. Promise.” Irfan Faris sudah mengangkat tangan tanda janji. Dia terpaksa buat kata putus sekadar memujuk hati nenek.
“Apa syaratnya?”
“Syaratnya, yang pertama. Segala perbelanjaan nenek kena tanggung sepenuhnya. Kedua, Irfan tak nak nenek paksa Irfan buat sesuatu yang Irfan tak suka. Dan yang ketiga, lepas kahwin Irfan akan pindah dari sini. Duduk rumah yang mama dan papa dah hadiahkan untuk Irfan sebelum ni.”
“Okey. Nenek tak ada masalah. Janji Irfan kahwin dengan Sya. Kalau macam tu, nenek pun ada syarat untuk Irfan juga.” Nek Kalsum sudah meleret senyum.
“Hah?” Irfan Faris sedikit terkejut. Ada syarat juga ke? Dah tua pun sibuk nak buat syarat. Nampaknya neneknya memang sengaja. Entah-entah nenek ni berlakon aje kut. Nampaknya aku ni macam dah tertipu dan terperangkap aje. Aduh! Kalah dengan nenek!

“NAH!Ni perjanjian MoU yang Irfan kena terima.Tak payah tanda tangan, cop jari aje cukup.” Ujar Nek Kalsum sambil duduk lantas menghulurkan sebuah fail bewarna biru kepada Irfan Faris. Sekali pandang dah macam fail terima transkrip ijazah pula.
“Apa ni nek siap ada perjanjian MoU bagai. Ma..Pa.. tengoklah nenek ni.”Adu Irfan kepada Kirana dan Zamrud yang turut berada di situ. Mereka berdua hanya tersenyum.
“Kamu dah janjikan?” Nek Kalsum masih menghulur fail tersebut kepada cucunya.
“Memanglah. Tapi macam melampau aje apa yang nenek dah buat ni.”
“Ikut ajelah Irfan. Cuba gembirakan hati nenek tu. Terima aje.” Ujar Kirana.
“Hati nenek aje mama fikir. Hati Irfan semua orang tak peduli.”
“Alah Irfan. Papa pun macam gitu juga. Kalau tak percaya, papa boleh tunjukkan transkrip akur janji papa dengan nenek. Tapi tak cantik macam kamu punya. Papa punya dulu tulis pakai pen kat kertas biasa aje. Tulisan jawi lagi.”
“Ya ke papa? Nenek pun buat macam tu juga ke. Eii..entah apa-apa nenek ni.”
“Dah. Jangan banyak bunyilah mulut tu. Ambik ni! Baca depan nenek,mama dan papa. Lepas tu sila cop jari ya cucu nenek sayang....” Ujar Nek Kalsum lembut sambil mengusap kepala cucunya itu.
Irfan Faris menerima jua huluran fail itu dalam perasaan yang sebal. Dibuka muka hadapan fail itu. Di dalamnya mengandungi satu kertas keras tertulis kata-kata akur janji. Siap berlaminate bagai. Canggih!
“Saya, Irfan Faris bin Zamrud dengan ini berjanji setia untuk menikahi...” Irfan Faris baru membaca sebaris ayat yang tertulis. Wajah neneknya di sebelah dipandang.
“Apa ni nek? Ni paksaan yang tak boleh dimaafkan. Mana boleh macam ni nek. Tolonglah.”
“Nenek dah tak harapkan apa-apa dari Irfan. Cuma inilah satu.” Suara Nek Kalsum sedikit kendur mengharapkan pengertian.
Irfan Faris melepaskan nafas nipis. Dia cuba bertenang seketika. Akhirnya dia membuat keputusan.“Okey.” Lemah sahaja jawapannya. Dia kemudian membaca laju perjanjian yang merupakan akur janji itu.
“Okey, dah.”
“Lagi sekali. Laju sangat. Baca tu biarlah betul-betul. Ikut intonasi.”
“Nekk...”
No..One more..” Nek Kalsum memberi arahan.
“Ma..Ma tengoklah nenek ni ma. Banyak pulak complaintnya.”
“Baca ajelah Irfan. Bukan susah pun. Memang laju sangat pun kamu baca tadi. Dengarnya macam senafas aje. Ni bukan nak jawab akad nikah, Irfan. Dah. Cuba baca semula.”
“E’eh, mama ni. Sama aje macam nenek.”
Zamrud tergelak.
“Papa gelak kenapa? Tak lawak kut.”
“Memang tak lawak pun. Cuma kelakar aje. Papa ni dah lama tak gelak, tapi tengok kamu, papa jadi tergelak.”
Irfan Faris membuat muka. Seakan dirinya diperkotak-katikkan oleh kedua ibu bapanya sendiri.Eii..Geramnya! Dahlah macam apa. Baca ikrar sambil disaksikan ibu bapa. Oh, no commet.Macam situasi di hari pernikahan. Kiranya sebagai pra-akad.Arggh...Parah! Apalah nasib kau ni Irfan Faris.
“Dah, baca. Nenek nak rakam kat phone ni.”
Irfan Faris mencebik bibir. Eii, nenek ni…Nak rakam-rakam pulak. Jadikan bahan buktilah tu. Nenek memang bijak dari aku. Terpaksalah terima hakikat.
Irfan Faris kini membaca kembali akur janji tersebut bersama intonasi. Hmm..Sedap didengar.

~Saya, Irfan Faris bin Zamrud dengan ini berjanji setia untuk menikahi gadis pilihan keluarga, Irsya Natasya binti Hamid pada tarikh yang termaktub dan dipersetujui iaitu 14 Zulhijjah 1434 bersamaan hari Sabtu, yang merupakan ulangtahun hari lahir kami yang ke-25. Saya, Irfan Faris bin Zamrud bersetuju memegang amanah dan tanggungjawab ini demi kebahagiaan dan keharmoniaan ikatan dua insan yang halal dalam hubungan untuk membina keluarga Sakinah sehingga ke Jannah. In Shaa Allah. Aamiin...~

“Haa..Macam tulah. Sedap aje nenek dengar.”
Irfan Faris sudah buat muka sambil membegakan wajah. Kirana dan Zamrud hanya tersenyum.
“Dah. Cop jari kat bawah tu. Bawah tu ada syarat tambahan. Termaktub dalam akur janji ni juga.”
“Eii, ada syarat tambahan pulak. Apa ni nek?”
“Kamu jangan banyak bunyilah Irfan. Kamu dah janji untuk terima. Ikut ajelah. Dan nenek pun aku ikut syarat yang kamu minta tu. Bukan susah pun. Dah. Cop jari kat bawah tu.”
“Eii..Apa ni? Kena pastikan ada anak dalam masa dua bulan. Mengarutlah nenek ni. Kan Irfan dah cakap, Irfan tak nak nenek paksa Irfan buat apa yang Irfan tak suka. Nenek ni belum-belum dah langgar syarat.”
“Ah..Tak ada, tak ada. Nenek nak  juga.”
“Eii, nenek ni. Benda tu semua tu kan rezeki Allah nek. Ni siap set time. Entah apa-apalah nenek ni. Nyanyuk. ”
“Wah, sedapnya mulut tu bercakap nenek ni nyanyuk. Aku ni waras. Kamu ni cucu aku Irfan oii. Dengarlah cakap aku ni. Kalau usaha lebih, In Shaa Allah menjadi Irfan.”
Irfan Faris buat muka.
‘Kenapalah nenek boleh fikir sampai macam ni. Aku kata dia nyanyuk tak mengaku pulak. Eiii..Menyampahnya aku. Hari tu kata terima syarat aku, tak boleh paksa apa yang aku tak suka. Ni, sesedap rasa aje dia nak minta aku ada anak cepat. Eii..Kalau tahu nak jadi macam ni, aku lari aje dari rumah. Lagi senang! Ajak si Sya tu sekali. Eh, salah cakap pulak. Ajak dia tu buat apa. Macam ajak kahwin lari pulak.’
“Dah. Cepat. Cop jari kat bawah tu! Berangan pulak dia.”
“Yalah, yalah.” Irfan Faris terpaksa akur sambil tarik muncung.
“Tak payahlah buat muka cemberut kamu tu. Buruk nenek tengok.”Nek Kalsum sudah meleret senyum.
“Huh!”
“Eleh, merajuk. Ingat nenek heran sangat ke. Dah cepat cop jari tu!” Nek Kalsum bertegas.
“Eii!” Irfan Faris memprotes.
“Apa eii, eii?!”
“Nah. Nenek nak sangat kan!”
“Aii, marah pulak. Hari tu kata terima.”
“Terima tak ikhlas nek.Hari tu tu sebab nak pujuk nenekaje.” Irfan Faris meluah rasa.
“Nasiblah. Janji dah cop jari kan. Ada bukti rakaman lagi. Saksinya mama dan papa kamu. Kamu nak cakap apa?” Nek Kalsum sudah ketawa. Rasa macam watak ahli sihir hitam aje.Irfan Faris sudah tarik muncung sedepa. Senang-senang sahaja dia dibuli nenek seperti budak kecil.
“In Shaa Allah, Irfan. Kamu akan bahagia dengan Sya tu. Nenek ingat lagi masa kamu berdua dengan Sya tu. Hari tulah kami jadikan hari pertunangan kamu. Bila nenek dukung kamu, kamu menangis. Bila nenek letak kamu semula kat sebelah Sya tu, kamu diam. Lepas tu peluk dia. Memang dia tu teman hati kamu.”
“Nek. Tu zaman keciklah nek. Umur berapa bulan. Benda tu kebetulan aje kut. Suka sangat bangkitkan hal lama tu lah. Tak suka betullah.”
Nek Kalsum kini mengusap bahu cucunya itu. “Belajarlah sayang kat Sya tu macam Irfan sayang kat nenek. Selalu nyanyikan lagu, selalu cium pipi. Gurau-gurau. Kongsi makanan. Sesekali suapkan makan. Macam Irfan buat kat nenek. Confirm nanti Sya tu jatuh sayang kat Irfan macam nenek jatuh sayang kat Irfan.”
“Itu kalau jatuh nek...Kalau tak jatuh nak buat apa? Tolak sampai jatuh tergolek ke? Macam tu?”
“Apa pulak macam tu cakapnya.”
“Masalahnya ruang hati Irfan ni tak ada untuk dia nek. Takkanlah Irfan yang tak boleh nak terima dia ni, nak mengurat dia. Memang taklah jawabnya. Kalau dia yang mengurat Irfan, tak apalah juga. Boleh juga layanslow-slow.”
“Alah, kamu cakaplah kat dia, suruh dia mengurat kamu. Cakaplah..saya ni tak reti nak mengurat awak. Kan senang macam tu.”
Irfan Faris sudah menepuk dahi. Apa punya idealah nenek ni. Idea terlebih advance dan tak logik dek akal langsung. Silap-silap aku kena free kick kalau cakap macam tu. Sah-sahlah dia tu‘hero’ nenek. Paling koman dia ni terror bab gaduh-gaduh ni. Arghh..Parah!
“Dahlah nek. Irfan nak keluar. Nak cari ketenangan.” Irfan Faris sudah bangun. Sememangnya hati dan fikirannya tidak tenang dengan apa yang dilalui sekarang.
“Fikirkanlah pasal si Sya juga ya. Tolong bertindak. Fikirlah cara nak mengurat dia. Awal ni buat yang simple aje. Bila jumpa dia, berilah bunga ke?” Nek Kalsumtiba-tiba memberi idea yang kononya bernas.
‘Eii..Tak ada maknanya aku nak mengurat dia. Nak beri bunga bagai. Eii..tolong sikit. Aku tak suka kat dia buat apa nak beri bunga kat dia. Lagipun, dia yang nak kat aku, dialah ngurat aku. Huh! Nenek ni memang. Hati orang sana aje yang dia fikir. Yang aku ni dijadikan mangsa.’ Irfan Faris kemudian berlalu pergi membawa hati.
Kirana hanya mampu tersenyum dan menggeleng kepala melihat ragam kedua-dua mereka.“Misi ibu dah berjaya.” Ujar Kirana.
Nek Kalsum hanya ketawa. “Mungkin sekarang ni dia rasa susah nak terima, tapi ibu tahu suatu hari nanti dia takkan menyesal dengan pilihan ibu.”
“Tapi kalau satu hari nanti dia tu memberontak, buat hal yang bukan-bukan, pandai-pandailah ibu. Zam tak masuk campur. Zam memang tak halang pun pernikahan ni, tapi Zam cuma tak nak Sya tu yang jadi mangsa.Kasihan budak tu.”
“Yang kamu tu pun, doalah yang baik-baik. Itu untuk anak kamu juga. Ajarlah dia tu cara yang baik macam mana kamu buat kat Kirana. Turunkan ilmu pada dia.Tot..tet..tot.tet...”Akhirnya Zamrud yang dibebelnya.


 Bersambung lagi......


No comments:

Post a Comment